Факультет психології та соціальної роботи ПНПУ взяв участь у засіданні робочої групи з питань національно-патріотичного виховання молоді

21 серпня 2024 року, декан факультету психології і соціальної роботи, проф. Світлана Яланська, разом із колегами ПНПУ імені В.Г. Короленка, взяла участь у засіданні робочої групи, яку створено за ініціативи Олега Діденка, депутата Полтавської обласної ради, голови постійної комісії Полтавської обласної ради з питань освіти, науки та культури з метою якісної організації та здійснення загальновійськової підготовки, напрацювання кращих практик, обміну досвідом, оновлення підходів у викладанні предмета «Захист України», військово-патріотичного виховання громадян у закладах освіти. Засідання відбулося на базі ДНЗ «Решетилівський професійний аграрний ліцей імені І.Г. Боровенського». В польових умовах змоделювали алгоритм безпечної поведінки в умовах наявності загроз з боку мін і вибухонебезпечних предметів, розглянули домедичну допомогу в умовах бою, військові технології, гурткову роботу за напрямом військово-патріотичного виховання.
Сучасна молодь перебуває під впливом різних інформаційних потоків, які не завжди зорієнтовані на посилення активної громадянської позиції на основі поваги до прав людини, духовних цінностей українського народу, суспільно-державних цінностей України, національної самобутності, патріотизму. Тому, значну роль з формування та збереження української національної ідентичності молодого покоління, що усвідомлює свою належність до української нації, формування психологічної готовності до виконання конституційного обов’язку щодо захисту цінностей держави, відіграють заклади освіти.
З метою якісної організації національно-патріотичного, військово-патріотичного виховання молоді, з урахуванням нормативних вимог щодо особливостей загальновійськової підготовки громадян України, варто звернути увагу на формування системи ціннісних орієнтацій, що виражає змістовне відношення молодої людини до соціальної дійсності і в цій якості визначає мотивацію її поведінки, у тому числі, формування у громадян психологічної мотивації до виконання обов’язків військової служби, і здійснює істотний вплив на всі сторони її діяльності. Зокрема, сприяє утвердженню української національної та громадянської ідентичності, усвідомленому сприйманню молоддю України як рідної Батьківщини, формуванню оборонної свідомості на основі суспільно-державних цінностей України.
Важливо, що робоча група представлена фахівцями різних галузей, адже проблема національно-патріотичного, військово-патріотичного виховання потребує комплексного підходу до її розв’язання. Тому були долучені військові, педагоги, медики, психологи, фахівці з держуправління та ін. Група фахівців надаватиме методичні, практико-орієнтовані рекомендації щодо ефективного розв’язання вище згаданої проблематики.
Завжди відкриті до співпраці!