На факультеті обговорили стратегії збереження здоров’я в умовах війни

17 жовтня 2023 року на факультеті психології і соціальної роботи відбулися збори викладачів і студентів, на яких порушували найбільш актуальні під час війни питання. Доцентка кафедри кризової психології, кандидатка педагогічних наук Олена Рибалка ознайомила учасників із актуальними проблемами здоров’я людини. Олена Яківна зауважила, що за сучасними уявленнями здоров’я розглядають не як суто медичну, а як комплексну проблему, складний феномен глобального значення. Тобто здоров’я визначається як філософська, соціальна, економічна, біологічна, медична категорії, разом із тим – як об’єкт споживання, вкладу капіталу, індивідуальна та суспільна цінність, явище системного характеру, яке постійно взаємодіє з навколишнім середовищем.

У підсумку пані Рибалка зазначила: «Сучасна концепція здоров’я виглядає так: 50% здоров’я залежить від способу життя, 20% – від спадкових факторів, 20% – від стану навколишнього середовища і тільки 10% від рівня розвитку медичної науки. Тому для покращення стану здоров’я, бодай збереження його під час війни, вкрай необхідно дотримуватися здорового способу життя – сукупності таких умов навчання, виховання, спілкування, праці та відпочинку, які сприятимуть збереженню, зміцненню, відтворенню здоров’я і передачі відповідних уявлень майбутнім поколінням. І залежно від того, наскільки індивіду вдається реалізувати в процесі онтогенезу методи і навички здорового способу життя, залежатиме рівень біологічного і соціального прояву особистості, якість, а відтак, і тривалість життя».

Фахова компетентність та особиста вмотивованість спікерки зборів дозволили їй обґрунтувати гостро дискусійні питання як чинники мотивації до змін. Дякуємо шановній фахівчині – Олені Рибалці – за проведення важливої просвітницької акції!

You may also like...